در چند مقاله ی پیشین، علل ایجاد جرم دندان و مضرات آن را برای شما بازگو کردیم، در این مقاله شما را با فواید جرمگیری دندان و روش های مختلف آن آشنا خواهیم کرد. در ادامه با ما همراه باشید.
جرم دندان چیست؟
همانطور که در مقاله ی پیشین مطالعه نمودید، میدانید که جرم دندان از تجمع پلاک های باکتریال روی دندان ها تشکیل می شوند. وقتی جرم های روی دندان سفت می شوند، دیگر با مسواک زدن تمیز نمی شوند و در بالا یا پایین لثه قرار میگیرند.
جرم دندان های ردیف بالا معمولا سفید مایل به زرد هستند و گاهی خاکستری هم می شوند و جرم دندان های ردیف پایینی قهوه ای، سبز مایل به سیاه یا رنگ های دیگر متغیر هستند.
فواید جرمگیری (بروساژ) دندان
جرمگیری دندان برخلاف تصورات بعضی از مردم فواید بسیار زیادی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. تنها مسئله ای که باید به آن توجه کنید این است که نباید به طور مداوم دندان های خود را جرم گیری کنید، زیرا اقدام به انجام طولانی مدت این کار، باعث از بین رفتن مینای دندان ها می شود.
جلوگیری از پوسیدگی دندان
یکی از متداول ترین دلیل هایی که افراد به کلینیک های دندان پزشکی مراجعه میکنند، پوسیدگی دندان هایشان است. پوسیده شدن دندان مشکلات زیادی پدید می آورد، به وجود آمدن حفره هایی در بخش های خارجی مینای دندان می تواند یکی از این موارد باشد.
مسواک زدن و استفاده از نخ دندان برای رعایت بهداشت دهان و دندان ها الزامی است و از تشکیل پلاک ها و جرم های دندانی به طور چشم گیری جلوگیری میکند، اما با وجود استفاده از مسواک و نخ دندان، باز هم قسمت هایی از دندان هایمان از دسترس مسواک و نخ دندان خارج هستند، بنابراین بهتر است هر چند وقت یک بار برای جرمگیری به مطب دندان پزشکی مراجعه کنید.
جلوگیری از بروز بیماری های لثه
این موضوع مهم است که بدانید جرم و پلاک دندان، تنها برای دندان ایجاد مشکل نمیکند، بلکه میتوانند در زیر خط لثه تجمع پیدا کرده و سبب آسیب رسیدن به لثه ها بشوند. پیشرفت بیماری های لثه در نهایت میتوانند به از دست رفتن کامل دندان نیز منجر شوند.
رفع بوی بد دهان
بهترین راه حل برای جلوگیری از بوی بد دهان، رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. با وجود اینکه رعایت بهداشت، بسیار موثر است، اما به تنهایی قادر به رفع بوی بد دهان نیست، مخصوصا زمانی که پلاک و جرم های دندانی روی دندان های شما تجمع پیدا کرده اند. بنابراین جرمگیری تا حد زیادی سبب رفع بوی بد دهان نیز میگردد.
سفید کردن دندان ها
زمانی که باکتری ها روی سطح دندان ها تجمیع میشوند، روی رنگ دندان نیز تاثیر گذاشته و ظاهر دندان ها را زردتر نشان میدهند. به این علت یکی دیگر از فواید جرمگیری دندان، این است که به سفیدتر شدن دندان ها کمک میکند.
افزایش سلامت کلی بدن
جالب است بدانید که دهان به شدت میتواند بر سایر اعضای بدن به خصوص قلب، تاثیر گذار باشد. چکاپ منظم دندان ها، میتواند نقش به سزایی در کاهش حملات قلبی و سکته داشته باشد.
یعنی وجود التهاب ها و بیماری های لثه، میتواند موجب سخت شدن عروق و سکته قلبی گردد.
جلوگیری از درمان های پیچیده و هزینه های بیشتر
اگر از عوارض جرم روی دندان ها مطلع شده باشید، متوجه میشوید که جرم دندان ها میتواند خطرات بسیار جبران ناپذیری برایتان به دنبال داشته باشد. در واقع جرمگیری دندان نوعی مراقبت پیشگیرانه علیه بروز بسیاری از بیماری ها و صرف هزینه در آینده، میباشد.
روشهای جرمگیری دندان
فرآیند جرمگیری دندان در چند جلسه انجام میشود و بیمار در فواصل بین جلسات، باید طبق دستورات دندانپزشک عمل کند و از دهان شویه های مخصوص استفاده کند. دو روش اصلی برای از بین بردن جرم دندان ها وجود دارد، البته بعضی از دندانپزشکان از هر دو روش استفاده میکنند. در ادامه این دو روش را شرح میدهیم.
جرمگیری با ابزارهای دستی
دندانپزشک در این حالت از یک جرمگیر دندان استفاده میکند و به صورت دستی پلاکهای موجود روی دندان را از بین میبرد. از آنجا که دندان پزشک توانایی مشاهده پلاکها را ندارد، از حس لامسه خود برای شناسایی نواحی ایجاد پلاک و رسوب بر روی دندان ها استفاده میکند. که امروزه این روش منسوخ شده است و کاربرد زیادی ندارد.
جرمگیری با ابزارهای اولتراسونیک
در این روش دندانپزشک با استفاده از ابزار اولتراسونیک، پلاک ها را از روی دندان شما با لرزش یکسر فلزی، جرمگیری میکند، و همینطور از اسپری کردن آب برای شستن پلاکها از روی دندان و سرد نگهداشتن سر دستگاه استفاده میشود. در ادامه مراحل و چگونگی از بین بردن جرم دندان را شرح خواهیم داد.
مرحله اول: جرمگیری و کورتاژ لثه
هنگامی که با وجود جرمگیری دندان، همچنان عوامل ایجاد عفونت در بافت اپیتلیوم لثه ای (بافت پوششی) اطراف دندان باقی بماند، با انجام کورتاژ لثه ای میتوان درمان را انجام داد. این لیزر با حذف بافت اپیتلیوم عفونی و حفظ بافت همبند در لایههای زیرین، موجب میشود که بافت لثهای سالمی ساخته شود.
در کلینیک ها، جرمگیری عمیق دندانها معمولا در دوتا چهار جلسه انجام میگیرد. دندانپزشک، لثهها را با استفاده از بیحسی موضعی بی حس میکند تا شما احساس درد نکنید. در هر جلسه یک چهارم دهان، به مدت 45 دقیقه تحت درمان قرار میگیرد. در صورتی که بیماری لثه پیشرفته نباشد، جرمگیری در یک جلسه بطور کامل انجام می پذیرد.
مرحله دوم: بروساژ دندان
اگر تا کنون جرمگیری دندان انجام داده اید، احتمالا واژه بروساژ دندان را شنیده اید. دندانپزشکان با آغشته کردن دندان ها به خمیر مخصوص و استفاده از ابزاری چرخشی که یک برس به سر آن متصل شده است، اقدام به بروساژ سطوح دندان میکنند، این کار معمولا پس از جرمگیری دندان و جهت به وجود آوردن سطح صاف و صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگها و لکههایی که چسبندگی زیادی ندارند و همینطور سفید کردن دندان ها، استفاده میشود.
مرحله سوم: صیقلی کردن دندان با AIRFLOW
صیقلیکردن دندان با Airflow روشی نوین برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن سیگار و قلیون و مصرف چای و قهوه است، زیرا علاوه بر سفید شدن دندان، بطور کامل پلاک دندان ها را از بین میبرد.
از این روش برای پاکسازی و باز کردن فیشرها قبل از شیار بندی دندان ها استفاده میشود. این روش جرمگیری دندان، با صیقل دادن دندان بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود وضعیت دندان های بیمار میشود و نسبت به روش های درمانی دیگر پریودنتال برتری دارد.
در این روش، یک اسپری هوا و سدیم بیکربنات و آب برای برطرف کردن پلاک و لکه ها مورد استفاده قرار میگیرند. در این روش از بی حسی استفاده میشود و بیمار دردی را حس نخواهد کرد.
جرمگیری دندان با لیزر
تقبل هزینه جرمگیری دندان و جرمگیری عمیق لیزری دندان هم به منظور پیشگیری و هم به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
این روش به عنوان یک اقدام پیشگیرانه محسوب میشود.
پس از روشهای پاکسازی عمیق، پاکتهای لثه و سطوح ریشه با یک لیزر درمان میشوند تا اتصال بافتهای لثه را بهبود ببخشد. این کار باعث تسکین التهاب و بهبودی سریع بافتهای لثه میشود و باعث اتصال دوباره ی بافتهای لثه به دندان میشود.
دستگاه AMD Laser
در این روش جرمگیری از ژل بلیچینگ برای سفید کردن دندان ها، استفاده میشود و در ادامه لیزر به طور مستقیم بر روی دندان ها تابانده میشود تا به این ترتیب حداکثر نتایج بهینه حاصل شود.
روش سفید کردن دندان با لیزر یکروش بی خطر و بدون درد است. بهاین ترتیب میتوان رنگ دندان ها را تا 8 درجه در مدت کمتر از یک ساعت سفید کرد.
درطول جلسه بعدی، دندان پزشک مجددا لثه ها را معاینه میکند تا میزان بهبودی پاکتهای لثه را بررسی کند. در صورتیکه عمق پاکتهای لثه بیش از حد معمول باشند، روشهای درمانی دقیق تر از سفید کردن دندان با لیزر تجویز میشود.
جرمگیری دندان هر چند مدت انجام میشود؟
مدت زمان جرمگیری دندان
این کاملا بستگی دارد که شما تا چه اندازه به بهداشت و سلامت دندان های خود اهمیت میدهید.
بسیاری از افراد تنها با یک بار جرمگیری، جرم سنگین و انباشته شده بر روی دندان هایشان را از بین میبرند و پس از آن شروع به مراقبت از دندان ها میکنند و در صورت لزوم از روش دستی استفاده میکنند.
ولی نکته ای که کاملا مبرهم است این است که هر کس معمولا سالی یک بار به این کار نیاز دارد تا جرم هایی که با ابزاری مانند مسواک قابل پاک شدن نیستند، با ابزارهای قوی تری مانند ابزار دندان پزشکی از بین بروند. هر چه مراقبت شما از دندان هایتان بیشتر باشد جرمگیری سریع تر و غیر ضروری تر است.
در مورد افرادی که به طور منظم مسواک میزنند، چندان مهم نیست که سالی یکبار این عمل را انجام بدهند. ولی اگر این کار را توسط دندانپزشک کار بلد انجام بدهند، مفید است.
اینکه هر شش ماه یکبار جرمگیری دندان باید صورت گیرد، مبنای علمی برای همه ی افراد ندارد و تنها افراد معدودی هستند که با توجه به تشخیص دندان پزشک متخصص لازم است تا هر شش ماه یک بار دندان های خود را جرمگیری کنند.
آیا بیمه تعرفه ای بابت جرمگیری دندان به بیمه شدگان خود ارائه میدهد؟
اصولا جرمگیری دارای کاربرد درمانی بوده و به منظور زیبایی صورت نمیگیرد، پس بیشتر بیمه های درمانی هزینه ای را بابت آن تقبل میکنند. اما برای اینکه اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید، باید با بیمه درمانی خود هماهنگی لازم را انجام دهید.
هزینه جرمگیری و بروساژ دندان
برای در نظر گرفتن قیمت جرمگیری دندان باید موارد متعددی را مد نظر قرار داد. از جمله این موارد هزینه های تصویر برداری، تخصص و مهارت دندانپزشک و هزینه هایی که در خصوص جرمگیری عمیق دندان وجود دارد.
در رابطه با هزینه های تصویر برداری باید گفت که همه ی افراد مجبور به این کار نیستند و دندان پزشک با توجه به شرایط دهان و دندان بیمار، این تشخیص را میدهد.
باید این را در نظر داشته باشید که اگر شرایط جرم دندان هایتان بد باشد و دچار خونریزی های لثه شده باشید، شاید لازم باشد تا بیشتر از یک بار دندان های خود را جرمگیری کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره هزینه جرمگیری دندان، بهتر است با کلینیک دندانپزشکی خود تماس بگیرید.
مراقبتهای پس از جرمگیری و بروساژ دندان
- اگر هنگام مسواک زدن دچار خونریزی در ناحیهای از لثه شدید، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- مسواک زدن با دقت، یکی از مهم ترین عوامل جلوگیری از جرم دندان است.
- چند روز یکبار مسواک زدن، کمک شایانی به جلوگیری از جرمگیری دندان نمیکند.
- بعد از جرمگیری حتما از دهانشویه ای که دندانپزشک تجویز میکند، استفاده نمایید. زیرا در بهبود زخم های به جا مانده از جرمگیری موثر است.
- درصورت حساس شدن دندان پس از جرمگیری اصلا نیاز به نگرانی نیست، حساسیت دندان پس از مدتی رفع خواهد شد.
- جرمگیری دندان فقط در بزرگسالان اتفاق نمی افتد. ممکن است دندان های کودکان نیز جرم بگیرند. درصورتی که در بررسیهای دوره ای دندانپزشک وجود جرم را تشخیص دهد، دندان کودکان هم باید جرمگیری شود. جرم های ایجاد شده روی دندان کودکان نیز مانند بزرگسالان است.
کلام آخر اینکه:
در این مطلب سعی کردیم دانستنی ها راجع به جرمگیری دندان ها را بازگو کنیم، امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
اگر در این زمینه تجربیاتی کسب کرده اید،باعث افتخار ماست که آن را با ما در میان بگذارید.
6 دیدگاه